Het wordt langzaamaan winter in ons land. Bij de winter horen een aantal typische gerechten. Tijd om een aantal van deze heerlijke gerechten uit te lichten!
Boerenkool & chocolademelk
Sinds een vijf kilo pak aardappelen maar één euro kost -in de plus- eet ik niets anders meer dan wintermaaltijden. Heerlijk! Boerenkool, hutspot, andijviestamppot….noem maar op! Je blijkt vrijwel elke groente wel in de aardappelpuree te kunnen stampen. Hoewel ik waarschijnlijk de komende weken flink ga experimenteren met al deze groentes, blijf ik met hart en ziel trouw aan de boerenkool.

Boerenkool is koning van de stamppotten. De helft van Nederland schijnt dit oer-Hollandse gerecht s’ winters minstens één keer per week te eten. Hoewel de groente boerenkool al in 1661 in de kookboeken te vinden was werd de stamppot pas veel later gegeten. Aardappelen –geïntroduceerd door Amerika- waren namelijk voor de rijken in der tijd. Pas nadat er een aantal graanoogsten mislukte werden aardappelen voor het ‘gewone’ volk beschikbaar gesteld. Behalve dat boerenkool oerlekker is, is het ook nog eens makkelijk te maken!
Bij 1 kg aardappelen voeg je 1500 gram boerenkool toe. Beiden kook je 20 minuutjes apart. Zeef het water eruit, stamp de aardappels en de boerenkool samen, voeg spekjes, een scheut melk en een rookworst toe en je stamppot kan op tafel!

Een winteretentje met boerenkool kan natuurlijk niet zonder glühwein of
chocolademelk. Jammer genoeg is glühwein zo’n gedoe. Je hebt namelijk tijd en ingrediënten nodig om, tenzij je poederversies of kant en klare pakken prefereert –heel smerig, naar mijn mening-. Chocolademelk daarentegen werkt altijd: warm, koud, uit een pak, uit een senseo-apparaat, uit het kookboek, met een geïmproviseerd recept –hagelslag- , met witte, melk of pure chocola, met koffie erdoor, met slagroom, met caramel…….. Door deze diversiteit in keuze en simpelheid van chocolade heb ik behalve een zwak voor boerenkool ook een grote liefde voor deze drank.
Erwtensoep
Deze oerhollandse soep is één van mijn favorieten.Wie houdt er niet van om na een koude winterdag een bord warme, groene soep naar binnen te lepelen? Na het schaatsen, sneeuwballen gooien of kilometers door de polders naar huis fietsen heb je wel trek in iets warms en winterigs – erwtensoep!

De belangrijkste ingrediënten van erwtensoep zijn (uiteraard) erwten en lekker grote stuke rookworst. Samen met ui, prei, blokjes spek, knolselderie en wat bouillonblokjes maakt dat deze heerlijke soep. Niet vergeten water toe te voegen , het moet natuurlijk wel een soep worden. Alhoewel, er zijn mensen die twijfelen aan de soepigheid van erwtensoep en zij vinden het meer een pap. Maakt niet uit, de naam blijft erwtensoep.
Het makkelijke van erwtensoep is dat je het makkelijk kan bewaren. Invriezen is geen probleem. Je kan een héle grote pan maken en invriezen. Alleen even opwarmen en je kunt weer genieten van de soep. Zo kom je de winter wel door!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten